Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
0346-561142

METHODE VAN DIXHOORN

Van Dixhoorn (arts en wetenschapper) heeft in de afgelopen dertig jaar een nieuwe methode ontwikkeld met elementen uit oosterse en westerse ontspanningsmethodes, die omschreven wordt als het procesmodel. Dit wil zeggen, dat je verschillende instructies met de elementen aandacht, adem en beweging aanbiedt en evalueert wat er gebeurt. Je laat het resultaat open.

Het is een overkoepelende methode, die de inzichten uit verschillende methodes combineert. Het zet de methodes niet tegenover elkaar; in de zin dat je of de ene manier of de andere manier moet toepassen (bv. of Jacobson of Schulz of Feldenkrais etc.), maar het gebruikt de werkzame elementen uit verschillende methodes.

In de instructies, die zeer zorgvuldig ontwikkeld zijn door jarenlang uitproberen en evalueren, laat je een leerling zelf ontdekken wat voor hem de beste manier is om te ontspannen. Het gaat er om, dat de leerling in zichzelf opnieuw leert voelen wat spanning en ontspanning is en hoe hij zijn spanning het best kan regelen. Dat hij inzicht krijgt in waar gespannenheid voor hem mee te maken heeft. Dit lukt niet als je van tevoren naar een resultaat toewerkt van iets dat moet gebeuren. Op die manier gaat een leerling namelijk meer bezig met bedenken hoe het zou moeten zijn in plaats van voelen hoe het nu is. Of wordt meer gespannen als het niet lukt om het beoogde resultaat te halen. De leerling leert ook de rol van de adem in het geheel opnieuw ontdekken.

De instructies bieden de mogelijkheid voor het herstel van de natuurlijke adembeweging.
Wat een gunstige doorwerking heeft op vele terreinen en een waardevolle aanvulling in yogabeoefening kan zijn. Meer informatie is te vinden op: www.methodevandixhoorn.com.

BIJSCHOLINGEN

VERDIEPING

Na het volgen van de specialisatiecursus bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan modules Skeletal Breathing Yoga.