Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
tel. 06-42179696

Nieuwe specialisatiecursus voor yogadocenten
'SKELETAL BREATHING YOGA' (SBY)

voor ontspannen bewegen en ruim ademen

Deze nieuwe specialisatiecursus voor yogadocenten bestaat uit 10 lesdagen (of 5 weekenden) verdeeld over een half jaar en 1 terugkomdag na een half jaar. Als je aangesloten bent bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) krijg je 50 punten voor de cursus, die je mag verdelen over 5 jaar.


De cursus sluit goed aan bij de handreiking Yoga 'Van spanningsklachten tot burn-out' van de Vereniging voor Yogadocenten Nederland. Lesgeven aan mensen met een hoog spanningsniveau vraagt om een open benadering, waarbij je aan kunt sluiten bij wat je ziet gebeuren met je cursist en evalueert wat de ervaringen zijn van de yogales.

In het verleden heb ik ruim 15 jaar aan tientallen yogadocenten de specialisatiecursus 'Adem en Ontspanning, inzichten uit de Methode Van Dixhoorn' gegeven. Deze cursus was vooral geënt op de basisinstructies uit de Methode Van Dixhoorn en de wetenschappelijke theorie op het gebied van spanningsregulatie. Uit deze cursus en uit de ervaringen in mijn eigen praktijk is Skeletal Breathing Yoga voor ontspannen bewegen en ruim ademen ontstaan.

In 2022 was het tijd voor een up-date van de oude cursus. De cursus is nu uitgebreid met het verweven van de opgedane kennis in de wijze waarop je yoga-oefeningen aanbiedt.
SBY houdt een nieuwe vorm van yoga beoefenen in, die goed aansluit bij deze tijd waarin veel mensen het gevoel met zichzelf zijn kwijtgeraakt en onder te hoge spanning leven. Het is een praktische ervaringsgerichte vorm van yoga, die is ontstaan door tientallen jaren observatie van en dialoog met cursisten in de yogales. Het is een directe weg, die meer gaat over de concrete ervaringen in het ‘hier en nu’ dan over de filosofische benadering.

De wijze waarop de oefeningen in stapjes worden aangeboden nodigt uit om meer contact te krijgen met het lichaam en een manier van oefenen te ontdekken, die bij jou past. Je werkt vanuit de aandacht (het meest vluchtige deel van onszelf) en het skelet (het meest vaste deel van onszelf) en de adem. We creëren mogelijkheden om met minder spanning te bewegen en vrijer te ademen.  Zo ontdek je de (verander)mogelijkheden van je lichaam en vind je je eigen weg.
INFORMATIE

De bedoeling is de cursus op verschillende plekken in het land te gaan geven. Voor de laatste informatie over de eerstkomende cursus en locatie kun je het beste even een mail sturen.
logo Skeletal Breathing Yoga

BIJSCHOLINGEN