Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
tel. 06-42179696

 Curriculum Vitae

1971-1977 Gymnasium B.
1977-1979 Medische analistenopleiding.
1979-1985 Werkzaam als medisch analist.
Toen mijn dochter in 1985 geboren werd ben ik met deze baan gestopt en heb me bezonnen op wat ik wilde in mijn verdere leven. Op mijn twintigste ben ik op yogales gegaan. Ook deed ik zwangerschapsyoga tijdens mijn zwangerschap. Dit bracht me op het idee om een yogaopleiding te gaan doen.
1986-1989 Samsara yoga-opleiding (erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland) bij Rita Beintema. Tijdens deze opleiding heb ik mijn zoon gekregen en in januari 1989 ben ik gestart met mijn Praktijk voor yoga en zwangerschapsyoga.
1990 'Yoga en het therapeutisch effect' bij Danielle Bersma. In de tussenliggende jaren ben ik jaarlijks naar het yogacongres in Elspeet gegaan en ben ook allerlei bijscholingen blijven volgen.
1994-1995 Basisjaar Psychosynthese. Inmiddels kreeg ik steeds vaker mensen op advies van de huisarts en kwam ik er achter dat leren ontspannen en "goed" ademen voor mensen, die daar het meest behoefte aan hebben juist het lastigst is. Dit maakte dat ik me verder dan wat er op een yogaopleiding wordt aangeboden, wilde verdiepen op het terrein van Adem en Ontspanning.
1996-1999 De 3-jarige Leergang Adem- en Ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn.
1997 Vanaf 1997 ben ik 7 maal naar de Europese Yogaconferentie in Zinal (Zwitserland) geweest. Eenmaal heb ik daar zelf lesgegeven (2006): een 'on-going' training met als titel: de natuurlijke adembeweging als basis voor Pranayama.
1999 Start Praktijk voor Adem- en Ontspanningstherapie.
2003 In 2003 heb ik de module Adem en Ontspanning: inzichten uit de methode Van Dixhoorn ontwikkeld voor de Samsara Yogaopleiding. Deze 7 daagse cursus heb ik 5 keer gegeven als keuze-onderdeel van de opleiding.
2005 Vanaf 2005 heb ik de module ook gegeven als bijscholingscursus voor yogadocenten. De bijscholing is officieel erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland (VYN). Daarnaast heb ik tot op de dag van vandaag diverse korte workshops voor yogadocenten gegeven, die tevens geaccrediteerd zijn door de VYN.
2003-2007 De 4-jarige docentenopleiding o.l.v. dr. J.J. van Dixhoorn.
Jan van Dixhoorn besloot in 2003 te starten met een docentenopleiding voor 6 mensen om de hele opleiding in zijn methode niet meer alleen te hoeven dragen. Ik mocht deelnemen aan deze opleiding.
2007 Vanaf 2007 ben ik verbonden als docent aan het Centrum voor Adem- en Ontspanningstherapie van dr. J.J. van Dixhoorn. In die functie geef ik les aan de opleiding in Amersfoort. Daarnaast geef ik als docent les aan het Nederlands Paramedisch Instituut en verzorg ik met een collega 3-daagse cursussen voor Fysiotherapie Genootschappen op het gebied van 'dysfunctioneel ademen'.
2011 De bijscholing voor yogadocenten is omgezet in een 10-daagse specialisatiecursus, die opnieuw is geaccrediteerd door VYN. Vanuit de  bijscholingen is een studiegroep ontstaan, die zich bezighoudt met het integreren van de kennis uit de bijscholing in het beoefenen van yoga.
2013 Start onderzoek 'Hyperventilatieklachten' en 'Dysfunctioneel ademen'.
2015 Training verzorgd op de Europese Yogaconferentie in Zinal: ‘Experiencing our true nature by moving the body and giving space to the breath´.

Herfst 2015: mijn boek 'ruimer ademen-vrijer leven: op adem komen met de methode Van Dixhoorn' wordt uitgegeven.

10 en 11 Oktober: posterpresentatie 'Anxiety, hyperventilation complaints and dysfunctional breathing' op het congres van de ISARP in Sevilla (Spanje).
2017 Skeletal Breathing Yoga- modules als vervolg op de specialisatiecursus ontwikkeld (bijscholing voor yogadocenten).
2020 Mijn boek 'Onderuit.....' over herstellen van een ernstig motorongeluk is uitgebracht.
2021 De cursus Adem en Ontspanning, inzichten uit de Methode Van Dixhoorn heeft een up-date gekregen en is herschreven naar de specialisatiecursus 'Skeletal Breathing Yoga'. Deze nieuwe cursus is opnieuw geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland voor 50 punten.

YVONNE

LID VAN:
Vereniging Yogadocenten Nederland
Van Dixhoorn Vereniging voor AOT
ISMA
ISARP
Vereniging Yogadocenten Nederland
Van Dixhoorn vereniging
voor AOT
ISMA (internationale Stress Management Associatie)
ISARP ( International Society for the Advancement of Respiratory Psychophysiology)